Wanneer u de wc doorspoelt dan is het ontluchten van de riolering nodig. Eigenlijk gebeurt dit automatisch, want op het moment dat het afvalwater door de afvoerbuis stroomt zal de lucht die hierin zit voort worden gestuwd en uit een opening verdwijnen. Zonder systeem voor de riolering ontluchten zal de stinkende lucht echter op een plek vrijkomen waar u dit liever niet wilt. U kunt bijvoorbeeld op de bovenverdieping de wc doorspoelen en hierdoor komt er lucht uit het afvoerputje van de gootsteen in de keuken. Dit zal geen prettig ruikende lucht zijn want deze is afkomstig uit de rioleringsbuis. Om deze reden is een manier nodig om het ontluchten van de riolering op een gecontroleerde manier te laten verlopen. Het is zelf in vrijwel iedere bouwverordening opgenomen, dat de riolering van huizen goed ontlucht moet kunnen worden.

Lucht uit pijp laten ontsnappen

Het systeem dat bedacht is voor de riolering ontluchten bij huizen is eigenlijk heel simpel. Op het moment dat u ervoor zorgt dat water door de rioleringsbuizen van uw woning stroomt, bijvoorbeeld door het doortrekken van de wc, het nemen van een douche of het gebruiken van een wasmachine, dan kan de lucht zich verplaatsen door een pijp die hier speciaal voor bedoeld is. Hier loopt alle stinkende lucht in en deze wordt vrijgelaten op het dak van de woning. Dit is namelijk de plek waar het uiteinde van de ontluchtingspijp zit. Onthoud goed dat de pijp voor de riolering ontluchten op deze plek zit. U wilt namelijk niet een dakraam in de omgeving van de pijp maken. U zou dan immers de stank ruiken iedere keer dat u het raam openzet.

Loodgieter inschakelen bij problemen

Door de eenvoud van het ontluchtingssysteem voor de riolering, gaat er niet vaak iets aan kapot. In de meeste nieuwe huizen heeft u hier eigenlijk geen omkijken naar. Bij oudere woningen kunnen er nog weleens wat problemen voorkomen. U kunt dan de loodgieter inschakelen om deze problemen met de riolering ontluchten op te lossen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de ontluchtingspijp op het dak tijdens hevige regenval niet genoeg capaciteit heeft om te ontluchten. Een indicatie dat u hier last van heeft is dat tijdens een regenbui de afvoeren in huis beginnen te borrelen. Dit probleem kan opgelost worden als de regen niet allemaal tegelijk het riool instroomt. Met het aanleggen van een ontlast put kan de loodgieter dit voorkomen.

Call Now Button