Mocht u momenteel een relatief oud model thermostaat in huis hebben, dan kan het interessant zijn om te kiezen voor een slimme, nieuwe thermostaat. Onder een slimme thermostaat verstaan we een model, die communiceert met uw mobiele telefoon of tablet. Via een app op uw smartphone kunt u de temperatuur instellen, kunt u bekijken wat uw huidige verbruik is, enzovoorts. In dit artikel leest u meer over een thermostaat vervangen. Waarop moet u letten? Hoe gaat het vervangen van de thermostaat in z’n werk?

Stappenplan: een thermostaat vervangen

In onderstaand stappenplan wordt u middels zeven stappen uitgelegd, hoe u de thermostaat in uw eigen woning kunt vervangen.

  1. Voordat u begint aan de thermostaat vervangen, is het sterk aan te raden om de stroom van de betreffende groep uit te schakelen. Het verkleint de kans op een schok aanzienlijk. Zet alleen de stop van de groep waarbinnen u werkt om. Zo kunt u elders in huis elektriciteit blijven gebruiken tijdens het vervangen van de thermostaat.
  2. Haal de oude thermostaat van de wand. Vaak betekent dit niets meer dan het losschroeven van de thermostaat en vervolgens het demonteren van het kroonsteentje.
  3. Knip een stukje van de elektriciteitskabels af en strip deze opnieuw tot circa een centimeter van het uiteinde. Eventuele beschadigingen die tijdens het demonteren van uw oude thermostaat ontstaan zijn, worden op deze wijze hersteld.
  4. Wanneer het formaat van uw nieuwe thermostaat afwijkt van uw oude model, dient u op de muur uit te tekenen waar het nieuwe apparaat gemonteerd moet worden. Zet bijvoorbeeld een stipje op het punt waar de thermostaat straks bevestigd zit.
  5. Boor vervolgens op deze punten een gat in de muur en voorzie deze van een geschikte plug. Het verschil per type wand, welke plug u dient te gebruiken.
  6. Sluit nu de nieuwe thermostaat aan op de elektriciteitsdraden die u reeds gestript heeft. Kijk hierbij goed, welke draad op welk punt aan de thermostaat bevestigd moet worden om kortsluiting te voorkomen.
  7. Schroef de thermostaat vervolgens vast op de plekken waar u een gat in de muur geboord heeft. Vaak monteert u eerst de achterplaat van de thermostaat, om het apparaat hier vervolgens in te kunnen klikken.

Punten om rekening mee te houden

Zoals reeds werd aangehaald, is het belangrijk de juiste plug te gebruiken bij de montage van een nieuwe thermostaat. Het helpt u te voorkomen dat de thermostaat van de muur kan vallen. Daarbij is het belangrijk om bij het boren van gaten voor de nieuwe thermostaat te letten op elektriciteitskabels die achter de muur door lopen. U wilt voorkomen dat u deze kabels per ongeluk raakt. Gebruik een spanningszoeker om te achterhalen of er geen stroom meer staat op de elektriciteitskabels, voordat u aan de slag gaat.

Bedrade of draadloze thermostaat

Thermostaat vervangen

Uw thermostaat vervangen begint doorgaans bij de aankoop van een nieuw model thermostaat. Hierbij heeft u de keuze uit talloze varianten, waarbij in de basis onderscheid gemaakt wordt tussen een bedrade en draadloze thermostaat. Een ander punt om op te letten is het verschil tussen een thermostaat die middels spraakinstructies bediend kan worden (eventueel in samenwerking met Google Home of Alexa) en modellen die werken op basis van losse knoppen.

Het voordeel van een draadloze thermostaat is dat u deze overal in huis kunt plaatsen. Ideaal, wanneer u de temperatuur in de avond op de bank wilt kunnen instellen en in de ochtend vanuit uw bed. Houd er hierbij rekening mee, dat dit tegenwoordig vaak ook kan via de app op uw smartphone. Het maakt een draadloze thermostaat minder noodzakelijk. Voordeel van een bedrade variant is het feit, dat u deze nooit hoeft op te laden of van nieuwe batterijen hoeft te voorzien.

Hulp bij een thermostaat vervangen in huis

Lukt het u niet direct om de thermostaat te vervangen in uw woning? Wilt u hulp van een professionele loodgieter uit Sint-Niklaas? Onze vakmensen staan klaar om u de helpende hand te bieden. Wij halen uw oude thermostaat van de wand en vervangen deze voor een modern en slim alternatief. Ook kunnen we u hulp bieden bij het installeren van de app op uw telefoon, zodat u de thermostaat straks op afstand kunt bedienen.

Call Now Button