Om een woning te kunnen verwarmen, wordt ieder huis van een cv-circuit voorzien. Vaak wordt gedacht dat zo’n circuit enkel uit een cv-ketel bestaat. Dit is onterecht, want er zijn verschillende andere belangrijke onderdelen die in zo’n cv-circuit voorkomen. Heeft u enig idee welke onderdelen dit zijn? Naast de cv-ketel zijn ook het expansievat en de circulatiepomp bijzonder belangrijk. In dit artikel wordt de circulatiepomp uitgelicht, wat u een beter beeld geeft van de rol die dit apparaat speelt.

Het is raadzaam om deze circulatiepomp regelmatig door een loodgieter te laten onderhouden, net als het expansievat en de cv-ketel zelf. Zo verkleint u de kans op vervelende cv-ketelstoringen binnen uw woning Onze loodgieters helpen u hier graag bij! Wanneer heeft u de circulatiepomp in huis voor het laatst laten controleren op slijtage?

Positie van de circulatiepomp in het cv-circuit

De circulatiepomp staat in verbinding met de cv-ketel en het expansievat. Vanuit de cv-ketel wordt er warm water naar de leidingen in huis gevoerd, wat moet worden rondgepompt. Hier speelt de circulatiepomp, zoals de naam wellicht al deed vermoeden, een belangrijke rol in. Om te voorkomen dat de leidingen onder een te hoge druk komen te staan, is ook het expansievat aan het cv-circuit toegevoegd. Het expansievat verlaagt de druk op de leidingen, als deze te hoog wordt.

Werking van de circulatiepomp in huis

Om de circulatiepomp automatisch in te kunnen schakelen, zit deze verbonden aan de thermostaat. Een thermostaat is van verschillende sensoren voorzien, die de temperatuur in huis kunnen meten. Als deze temperatuur lager blijkt te zijn dan de doeltemperatuur, dan wordt de circulatiepomp automatisch ingeschakeld. Het rondpompen van het hete water naar de radiatoren in uw ruimtes maakt dat de temperatuur zal stijgen. Als gevolg hiervan schakelt de thermostaat de circulatiepomp weer uit.

Rendement van een circulatiepomp als kritiek punt

Let bij de aanschaf van een circulatiepomp goed op het rendement hiervan. Een circulatiepomp neemt circa 10% van het totale energieverbruik in beslag. Dit geeft aan, dat het kan lonen om voor een iets duurder model met een hoger rendement te kiezen. De extra investering die u hierbij doet, verdient u op termijn terug met een lagere energierekening.

In sommige gevallen heeft u aan een losse circulatiepomp nog niet voldoende. Denk bijvoorbeeld aan een situatie, waarbij u een vloerverwarming in uw woning laat plaatsen. In dit geval is het noodzakelijk om een tweede circulatiepomp aan te schaffen.

Call Now Button